Wat is spierpijn nou precies?

Wat is spierpijn nou precies? Spierpijn, of in het Engels DOMS (Delayed onset muscle soreness) is de pijn die je soms voelt in je spieren na een training. Het kan 12 tot 36 uur na een training opkomen en 1 tot 5 dagen aanhouden. Daarnaast kan de pijn licht zijn of zo heftig dat lopen vrijwel onmogelijk is.

3 soorten spierpijn:

 

  1. MECHANISCHE SCHADE

Mechanische schade ontstaat vaak wanneer we een spier in de lengte positie trainen. Met een beetje kennis van het lichaam en fysiologie weet je welke oefeningen een spier op lengte trainen en welke juist niet. Denk hierbij aan een stiff leg deadlift die de hamstrings op lengte traint of een chest fly die de borstspieren op lengte traint.

 

2. OXIDATIEVE STRESS

Oxidatieve stress ontstaat wanneer we veel werk in een bepaald tijdsbestek doen (veel setjes met weinig rust). Ook ontstaat deze spierpijn vorm wanneer je tot falen traint (trainen tot je niet meer kan).

 

3. STRESS OP DE ZENUWEN

Stress op de zenuwen zelf is meer een bijproduct van een zware training. Hierdoor voel je uitputting in je lichaam na een training en 1 of meerdere dagen daarna. Meestal als je 1 dag rust neemt is dit al hersteld.

 

Ik adviseer jullie om genoeg rust te nemen na een workout. Denk hierbij aan minimaal 48 uur per spiergroep na je workout. En onthoud: in je rust herstellen je spieren dus dan groei je, niet tijdens het trainen!

 

Zit je toch nog met vragen na het lezen van dit artikel? Stel hieronder je vraag en ik beantwoord hem z.s.m.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.