Wat is creatine precies?

Creatine is een stof, een stikstofverbinding, die in je eigen lichaam voorkomt en wordt gemaakt in de lever en alvleesklier. Het heeft een belangrijke rol in de energielevering van de spieren. Het heeft dus een energieleverende rol in je lichaam, het is een van de energiebronnen die het snelst beschikbaar is, daarnaast zorgt het ook voor minder schade aan je spieren na het sporten. Via voeding is het erg lastig om voldoende creatine binnen te krijgen om een goed effect te merken bij je sportprestaties. Creatine zit voornamelijk in vlees zoals rundvlees en kip maar ook in vis zoals zalm en kabeljauw. Als veganist of vegetariër is het dus erg moeilijk om voldoende creatine te halen uit je voeding omdat de grootste bronnen dierlijke producten zijn. Met supplementen is het mogelijk om je waardes weer naar normaal te brengen.

 

Waarom zou je het moeten gebruiken?

 

De echte effecten van creatine kan je vooral zien bij korte en explosieve activiteiten. Je kan hier denken aan sprinten maar ook krachttraining met weinig herhalingen en een zwaar gewicht. Door korte en krachtige handelingen te doen heeft de betreffende spier(en) veel energie in een korte tijd nodig. Creatine zorgt ervoor dat de energie snel bij de spier komt. De eerst 6-8 seconden gebruik je namelijk creatinefosfaat. Het heeft dus een gunstig effect op jouw sportprestaties en zorgt ervoor dat je net een rep of twee meer kan uitvoeren.

 

Is creatine veilig om te gebruiken?

 

Een van de meest onderzochte supplementen is creatine, er is dus veel en grondig onderzoek naar de gevolgen van creatine gedaan. Hieruit is gebleken dat het een van de veiligste supplementen is op de markt.

 

Gewichtstoename door creatine

 

Iets wat erg vaak voorkomt tijdens het gebruik van creatine is gewichtstoename, dit komt doordat je lichaam meer vocht gaat vasthouden dan daarvoor. Maar maak je geen zorgen, dit gaat er niet voor zorgen dat je er slechter of dikker uit gaat zien. Het water wordt namelijk opgeslagen in je spieren, en hierdoor gaan ze er juist wat groter uitzien! Dit kan zelfs een toename zijn van 1-3 kilo na een paar weken gebruik.

Hier kun je de Power Creatine van Fortunanius bestellen:

Fortunanius Power Creatine (500GR)

 

Zit je toch nog met vragen na het lezen van dit artikel? Stel hieronder je vraag en ik beantwoord hem z.s.m.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.