Hoeveel liter water moet je drinken op een dag?

Water drinken is gezond. Sterker nog: het is van levensbelang. Vocht regelt je lichaamstemperatuur, transporteert voedings- en afvalstoffen door je lichaam en helpt ook nog eens je darmen de voedingsstoffen op te nemen. Maar hoeveel water moet je per dag eigenlijk drinken?

 

Vochtbalans

Om je vochtbalans op peil te houden en niet uit te drogen, dien je voldoende water te drinken. Via onder andere je eten krijg je vocht binnen, gemiddeld één liter per dag, maar de meest efficiënte methode om je vochtbalans op peil te houden is natuurlijk het drinken van water zelf. Vaak wordt volwassenen geadviseerd om anderhalf tot twee liter water per dag te drinken, voor kinderen is één liter water per dag doorgaans voldoende. Ook de formule van 0,03 x je lichaamsgewicht in kilo’s wordt geregeld als leidraad gebruikt.

 

Uitdrogingsverschijnselen

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit vocht. Onder andere door te zweten, adem te halen en toiletbezoek verlies je vocht, dit is zo’n twee liter water per dag. Wanneer je de vochtbalans niet op peil houdt, dan bestaat de kans dat je last krijgt van uitdrogingsverschijnselen. Een droge mond, dorst, hoofdpijn, misselijkheid en spierkrampen kunnen verschijnselen van uitdrogingen zijn. In het ergste geval kun je zelfs in shock verkeren. Verwarring is een aanwijzing voor ernstige uitdroging, omdat vooral de hersencellen erg gevoelig zijn hiervoor.

 

Watervergiftiging

Je nieren kunnen 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Wanneer je teveel water drinkt, kunnen je nieren dit niet verwerken en kan er een watervergiftiging optreden. Gevolg hiervan is een verhoogde druk in de schedel, met misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en/of desoriëntatie als mogelijk gevolg.

 

Conclusie: hou de formule van 0,03L x je lichaamsgewicht in kilo’s aan. Ik weeg 75KG dus ik moet minimaal elke dag 2,25L water drinken.

 

Zit je toch nog met vragen na het lezen van dit artikel? Stel hieronder je vraag en ik beantwoord hem z.s.m.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.